Bangladesh Självständighetsdag och Nationaldag 26 mars

Nutidshistoria om Bangladesh, fakta hämtat från Wikipedia

Den 26 Mars 1971 utropade Bangladesh sin  Självständighetsdag från Pakistan. Man minns de 3 miljoner stupade i befrielsekriget som varade till december samma år.  1970 vann president Yahya Khan, den största politiska parten Awami League ledd av Sheikh Mujibur Rahman en tydlig majoritet. Zulfikar Ali Bhutto samarbetade med Yahya Khan och ändrade sin position och vägrade överlämna makten Sheikh Mujib. När det blev klart att löften som gavs tidigare inte skulle följa igenom, började hela nationen av Bangla-talande muslimer och hinduistiska hinduer i en livlig kamp för självständighet

Sverige var ett av de första länderna att erkänna Bangladesh som land 1971. Utvecklingssamarbetet mellan Sverige och Bangladesh började tidigt efter landets självständighet och fortsatt i nutid med fokus på fattigdomsbekämpning, demokrati,  mänskliga rättigheter, hälsa och miljö.

Svalorna var ett av de biståndsorganisationer som 1973 inledde samarbete med lokala biståndsorganisationer i Bangladesh. Svalorna bistod med hjälpinsatser då landet och dess befolkning led av förödelsen efter kriget. Hjälpinsatserna utvecklades snart till mer långsiktiga utvecklingsprogram.  Anders Sandlunds, en av grundarna till redQ, föräldrar jobbade för Svalorna i Bangladesh och ur detta frö föddes senare redQ.

Samma år som valet, 1970 drabbades Öst Pakistan (Bangladesh) och Västra Bengalen (Indiens fjärde största stad) av Bhola-cyklonen en av de dödligaste uppmätta cyklonerna genom tiderna. I början av november slog den tropiska cyklonen till och intensifierades  i Bengalsika bukten och fortsatte sedan norrut.  Minst 500’000 människor miste livet. Bhola-cyklonen var den sjätte cykloniska stormen i cyklonsäsongen och även den starkast.  Den nådde sin topp med vindar upp till 185km/h den  11 november och eftermiddagen efter slog den till mot Bangladesh.  Stormen översvämmande många av öarna längst kusten, slog ut byar och förstörde grödor.

Idag är Bangladesh ett av världens snabbast växande ekonomier.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.