Naturmaterial

Jute är en fiberväxt som odlas under regnperioden (maj-aug). Efter skörd rötas juten på samma sätt som lin. Beroende på sort och växtförhållanden skiftar färgen från benvit till gyllenbrun. Juten kammas och flätas för hand. Flätan sys sedan ihop till produkter så som 20151014_125907mattor och korgar. Juten kan även virkas och passar då till exempelvis skrubbingprodukter, eller knytas med fisknätsteknik för att tillverka väskor.

 

Bambu är snabbväxande och tåligt. Att sälja bambu till redQ är en välkommen extrainkomst för små bönder i vårt närområde. Bambuplantan hyvlas till spån, som flätas till bland annat korgar, fat, brickor och lampskärmar.

RottinDSC_0088 (2)g är en palmväxt som växer klättrande upp längs trädstammar. Världsnaturfonden använder rotting i flera projekt för att rädda skog. Materialet skapar ett ekonomiskt värde i skogen, utan träden huggs ned. Hel rotting sammanfogas med hjälp av bambustickor för att skapa bland annat korgar, brickor och jäsfat. Hyvlad rotting flätas till korgar.

Hoogla är en seg ogräsväxt som flätas och vävs till korgar och mattor.