Schyst butik säkrar schyst tillverkning

2012-07-01  Schyst butik säkrar schyst tillverkning

Den etiska heminreningsleverantören redQ köps av den etiska butiken Sense Gusto. Tillsammans ser man stora möjligheter att utveckla verksamheten i Sverige och Bangladesh.

Det var kombinationen av ett starkt miljöengagemang och viljan att bygga någonting från grunden som fick Malin att starta eget år 2008. Med en gedigen erfarenhet från retailing kändes det naturligt att starta egen butik. Sense Gusto ligger vid Mälartorget i Gamla stan. Fokus har ända sedan starten varit miljövänligt och etiskt och i butiken hittar man enbart produkter som Malin personligen kan stå för.

 

En leverantör som Malin tidigt tog in i sin butik var redQ – ett svenskt företag som tillverkar heminredning i Bangladesh med största möjliga hänsyn till människa och miljö. Inledningsvis bestod redQ:s sortiment av handsydda korgar och mattor i jute. Allt eftersom utbudet breddats med material som bambu, rotting och hoogla har produkterna fått större utrymme i butiken och Malin har byggt en relation med redQ:s grundare Anders Sandlund och Jonas Forsberg.

 

Från att 2008 endast funnits på ett fåtal butiker har redQ utvecklats till att idag finnas på över hundra butiker spridda över hela Sverige. Genom att fokusera på att ta ansvar i produktionsledet har man visat att det finns en marknad för etiska heminredningsprodukter.  Nu står redQ inför nya utmaningar. Samtidigt som den ansvarsfulla produktionen fortfarande är kärnan i verksamheten, krävs ökat branschkunnande och tätare kundkontakter för att fortsätta växa.

 

”Vi är otroligt stolta över det vi har lyckats göra med redQ såhär långt. Samtidigt inser vi att det krävs nya tankesätt för att ta verksamheten till nästa nivå”, berättar Jonas. Våren 2012 frågade man Malin om hon var intresserad av att driva företaget vidare. Den 1 juli genomfördes affären. ”Att ta över redQ känns jättehäftigt! Jag har alltid beundrat att man lyckas driva en affärsverksamhet som verkligen når fram till de som behöver det mest.”, säger Malin.

 

Även om kontinuiteten säkras genom att de tidigare ägarna till viss del finns kvar i verksamheten, var Malins första resa till Bangladesh pirrig. ”Grunden i verksamheten är den hållbara produktionen. Det kändes oerhört viktigt att få en bra första kontakt med de som får allt att hända på plats”, berättar hon. Nyss hemkommer från sin andra resa till landet känner hon sig trygg. ”Jag har fått en bra relation med människorna i redQ Bangladesh. Det känns jättekul att få bygga vidare tillsammans med dem”, avslutar Malin.

 

Kontakt
Malin Cederholm                       Jonas Forsberg                            Anders Sandlund
070-606 22 55                               070-561 97 14                               073-503 23 34