Material

Alla redQs produkter görs i miljövänligt naturmaterial. Vi använder inte material som producerats på land som kan användas för odling av mat. Konstbevattning och besprutning av kemikalier accepterar vi inte heller. Våra produkter görs i följande material:

Jute är en fiberväxt som odlas under regnperioden (maj-aug). Den har en naturlig resistens mot röta vilket gör att de lämpar sig för t ex mattor. Efter skörd rötas juten på samma sätt som lin. Beroende på sort och växtförhållanden skiftar färgen från benvit till gyllenbrun. Juten kammas och flätas för hand. Flätan sys sedan ihop till produkter så som mattor och korgar. Juten kan även virkas och passar då till exempelvis skrubbingprodukter, eller till att knytas med fisknätsteknik för att tillverka väskor.

Bambu är snabbväxande och tåligt. Att sälja bambu till redQ är en välkommen extrainkomst för småbönder i områden nära vår produktion. Bambuplantan hyvlas till spån och flätas till bland annat korgar, fat, brickor och lampskärmar.

Rotting är en palmväxt som växer klättrande upp längs trädstammar. Världsnaturfonden använder rotting i flera projekt för att rädda skog. Materialet skapar ett ekonomiskt värde i skogen, utan att träden huggs ned. Hel rotting sammanfogas med hjälp av bambustickor för att göra bland annat korgar, brickor och jäsfat. Hyvlad rotting flätas till korgar.

Hoogla är en seg ogräsväxt som flätas och vävs till korgar och mattor.

Spridd produktion
Textil och garn
Etiskt engagemang
Miljöpolicy
Bangladesh